vorige project - project overzicht - volgende project volgend project project overview SuperNova Studios vorig project


Ruim 2000m² conventionele PV-panelen leveren ca. 70% van de energiebehoefte van het kantoor


De kniklijn volgt de ingang van de tunnel onder het Stationsplein. Het ontwerp houdt de boven wandel- en fietsroute uit de regen


De atria worden op lichte overdruk gebracht met op temperatuur gebrachte verse zeelucht die bovenin het gebouw wordt binnengehaald. Betonnen contragewicht en stalen kokerconstructies in verband met de overhang naar het zuiden.



Duurzaam kantoorgebouw

Integraal ontwerp nabij Centraal Station

Plaats:  Leiden
Jaar:  2006
BVO:  20.000 m²
Status: Studie
Credits: Job Beerthuizen, Peutz, ABT

De beoogde locatie voor de 20.000 m² kantoor is ingeklemd tussen het spoor en de doorgaande weg, waardoor de plek wordt geplaagd door luchtverontreiniging en geluidshinder.

De vraag om een duurzaam en ‘gezond’ kantoor te maken, waarbij iedereen zijn raam kon openzetten, bepaalde de keuze voor de twee atria. De knik in het gebouw beperkt de warmte-last in deze atria en levert een ideaal georiënteerd oppervlak op voor zonnepanelen.

Daarbij heeft het volume een stedenbouwkundige rol in het markeren van de onderdoorgangen bij het stationsplein en spoor, en is het een aantrekkelijke plastiek die zich goed laat beleven vanuit de auto en de trein.

De collectieve ruimte bovenin biedt iedereen een blik op zijn stad.

In de kantoorruimtes wordt lucht uit de atria binnengehaald en via een klimaatplafond naar wens individueeel nagekoeld- of verwarmd. Daarbij zijn de plafonds thermisch actief (TABS), een systeem dat goed is te combineren met warmte-opslag in de bodem.