vorige project - project overzicht - volgende project volgend project project overview SuperNova Studios vorig project
Residence Emmaus, een herontwikkeling van de voormalige Emmauskerk te Vlaardingen door SuperNova StudiosDe karakteristieke verschijningsvorm van de Emmauskerk wordt transparanter met de nieuwe openingen in de kop- en zijgevels.

De voorgevel van Residence Emmaus, een ontwerp van SuperNova Studios in de voormalige Emmauskerk te VlaardingenHet gebouw toont na transformatie haar nieuwe programam door toevoegingen van extra raamopeningen en balkons, zonder dat het haar authentieke karakter verliest.

De nieuwe zijgevel van Residence Emmaus, een ontwerp van SuperNova Studios in de voormalige Emmauskerk te Vlaardingen
De bestaande boogramen in de zijgevel zijn verlengd, waarmee binnen de oorspronkelijke structuur van de kerk ruimte ontstaat voor een prettig woonprogramma. Foto: Erik Stekelenburg / Gevelvisie

De balkons van Residence Emmaus, een ontwerp van SuperNova Studios in de voormalige Emmauskerk te Vlaardingen
De balkons zijn aan de gevel gehangen en zorgen voor dynamisch gevelbeeld en minstens één buitenruimte in ieder appartement.

 

Het interieur van een van de appartementen van Residence Emmaus in de voormalige Emmauskerk te Vlaardingen
Woninginterieur.


Residence Emmaus

Unieke appartementen en multi-functionele ruimte in Vlaardingen

Plaats:  Vlaardingen
Jaar:  2008-2012
Programma: Appartementen en multifunctionele ruimte
BVO: ca 2000 m²
Status: Opgeleverd: 2012
Opdrachtgever: Bouhuisen Groep
Team: Jelk Kruk, Job Beerthuizen
Foto's: Erik Stekelenburg / Gevelvisie
Google maps: van Linden van den Heuvellsingel 28

De Emmauskerk te Vlaardingen uit 1950 wordt getransformeerd tot 12 unieke appartementen en penthouses met multifunctionele ruimte op de begane grond.

Met de herbestemming van de Emmauskerk te Vlaardingen wordt de karakteristieke kerk in haar bestaande vorm behouden. Om de geen beroep te doen op de parkeergelegenheid aan de straat, wordt op eigen terrein geparkeerd.

In het plan wordt de bestaande kerk omgevormd tot 12 appartementen en een zgn. multifunctionele ruimte op de bagane grond. Geen van de appartementen is hetzelfde.

Hierbij wordt de bestaande kerk zo veel mogelijk intact gehouden door haar karakteristieken aan te wenden als sfeermakers in de appartementen.

Zo hebben drie appartementen een ‘torenkamer’ die zij met een trapje kunnen betreden, heeft een appartement een roosraam in een vide, gebruiken de twee appartementen op de eerste verdieping aan de achterzijde de huidige ‘achteringangen’ naar de kerkzaal en hebben alle appartementen hoge deuren naar (franse) balkons ter plaatse van de huidige kerkramen.

In verband met de gebruikskwaliteit van de woningen willen we ook enkele nieuwe elementen aan de kerk toevoegen. De genoemde balkons worden zeer licht uitgevoerd en ophangen aan de kerk. Voor de benodigde daglichttoetreding worden met name in de kopgevels extra openingen gemaakt. In het komen vier balkons die we combineren met een dakkapel.

In de pers liet de wethouder Ruimtelijke Ordening Hans Versluijs zich al lovend uit over het ontwerp:

Wethouder Ruimtelijke Ordening Hans Versluijs: 'Het klinkt misschien vreemd, maar het ontwerp lijkt er zelfs mooier uit te zien dan dat het er nu uitziet. Zo wordt de zijmuur transparant van karakter.'

Wethouder Hans Versluijs en HVV voorzitter Wout den Breems kennen Residence Emmaus status "Beeldbepalend Pand" toe.

AD: Emmauskerk blijft als gebouw voortleven.